Normal_geld__pennen__contract__afspraak

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft gisteren de zorgprestaties en maximumtarieven voor de medisch-specialistische zorg in 2019 gepubliceerd. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars kunnen hiermee van start met de contractonderhandelingen voor 2019. Dat meldt NZa. 

De belangrijkste wijzigingen voor 2019 zijn het consult telemonitoring en de tarieven voor 2019. Zorgaanbieders kunnen consulten bij telemonitoring voortaan makkelijker declareren. Bij telemonitoring wordt de behandeling van een patient op afstand beoordeeld. Soms kan telemonitoring aanleiding zijn om een patient te zien of spreken. Zorgaanbieders konden dat consult tot nu toe lastig in rekening brengen.

De tarieven voor volgend jaar worden vrijwel geheel geindexeerd. In overleg met vertegenwoordigers van zorgaanbieders is besloten geen brede tariefherijking door te voeren. Alleen voor complex chronisch longfalen heeft kostenonderzoek tot een tariefherijking geleid. De tarieven dalen (exclusief indexatie) in 2019 met gemiddeld 3 procent. 

Uit een recente peiling van de NZa bleek dat de contractonderhandelingen in de medisch-specialistische zorg steeds constructiever verlopen, maar dat het proces tijd vraagt. De Zorgautoriteit adviseert daarom snel met de onderhandelingen te starten en tijdig op elkaars voorstellen te reageren. Hoe sneller partijen om tafel zitten, hoe groter de kans dat contracten op tijd worden afgesloten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids