Normal_geld_rekenmachine_belasting

Het geld dat zorgverzekeraars niet hebben uitgegeven aan de geestelijke gezondheidszorg (ggz), hoeft van staatssecretaris Paul Blokhuis niet per se voor die sector gebruikt te worden. Hoewel oorspronkelijk de bedoeling was om dit overgebleven geld uit te geven aan het oplossen van de wachttijden in de ggz, is het waarschijnlijk gebruikt om de stijging van de zorgpremies te drukken. Blokhuis vindt dat het overgebleven budget niet verplicht uitgegeven hoeft te worden. Dat meldt het ministerie van volksgezondheid. 

“Als zorgverzekeraars verwachten dat zij minder zorguitgaven hebben, dan kunnen zij dit doorvertalen naar een lagere premie voor hun verzekerden. Er worden dan immers naar verwachting minder zorgkosten gemaakt. Het geld ligt in dat geval niet ‘op de plank’ bij de verzekeraar, maar komt via een lagere premie ten goede aan verzekerden.”

Zorgverzekeraars blijken structureel minder geld uit te geven dan op basis van het zogenoemde macrokader is toegestaan. Daarom sprak ex-minister Schippers van volksgezondheid met verzekeraars af om het geld van vorig jaar en dit jaar beschikbaar te houden voor de aanpak van de wachttijden in de ggz. Maar Blokhuis laat nu dus weten dat het geen verplichte budgetuitgave is en dat de 300 miljoen euro waarover Schippers afspraken maakte niet op de plank blijft liggen, ondanks haar stellingen hierover. 

Door: Redactie Nationale Zorggids