Normal_spaarvarken_spaarpot_sparen_geld_pensioen

Friese gemeenten moeten hun collectieve zorgverzekering AV Frieso eens kritisch gaan bekijken. Daartoe roept Collectieve Zorgverzekering voor Minima op. In Friesland worden in alle gemeenten collectieve zorgverzekeringen aangeboden voor burgers met een laag inkomen. Zij zouden zo voor een voordelige premie een betere dekking hebben, maar het is de vraag of deze regeling nog wel effectief genoeg is. Dit meldt Leeuwarder Courant.

Alle gemeenten in Friesland zijn door Werkgroep Zorg voor de Minima opgeroepen om het huidige beleid te toetsen. De regeling startte in 1997, maar de gezondheidszorg en de verzekeringswereld hebben niet stilgestaan. Hierdoor rijst de vraag of de geldende regels nog wel toereikend zijn voor de doelgroep. Ook zou volgens de Werkgroep niet iedereen gebruik maken van de regeling. Slechts 40 procent van de minima maakt gebruik van AV Frieso.

In Nederland zijn er veel gemeenten die een vergelijkbare collectieve zorgverzekering aanbieden aan mensen met een laag inkomen. Ook zijn er andere wegen om collectiviteitskorting te krijgen, bijvoorbeeld via de werkgever of via een ledenvereniging. Door de opkomst hiervan moet gekeken worden of een collectiviteitsverzekering via de gemeente nog wel loont voor de minima. Bovendien vraagt de Werkgroep zich of zorgverzekeraar De Friesland nog genoeg regionaal kan investeren nu het is samengegaan met Zilveren Kruis.

Door: Redactie Nationale Zorggids