Normal_geld_medicijnen

Het idee dat het vrijwillige eigen risico voorkomt dat mensen geen onnodige zorgkosten maken, lijkt niet helemaal waterdicht. Nederlanders die hun eigen risico vrijwillig ophogen naar 885 euro per jaar en daardoor maandelijks minder premie betalen, schuiven hun kosten door naar zieke mensen. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat mensen met een vrijwillig eigen risico ook naar de huisarts gaan en daar kosten voor maken, maar daar eigenlijk niet voldoende voor betalen in hun lagere maandelijkse premie. Dit meldt Telegraaf.

Het CPB geeft nogmaals aan dat het principe van het vrijwillig eigen risico niet solidair is. Zieke mensen worden hier de dupe van. Gemiddeld betalen zij per jaar vijf euro meer voor de verzekerden met een hoger eigen risico. Zieken kunnen door gezondheidsproblemen niet kiezen voor een hoger eigen risico, omdat zij een deel of zelfs het hele eigen risico ieder jaar al betalen. De zorgkosten die de groep maakt met de lagere maandelijkse premie, worden niet genoeg gedekt via de premies. Alleen wanneer zij in het hele jaar geen enkele vorm van zorg gebruiken, kan de regeling uit.

De politiek lijkt volgens het CPB nog niet te zien hoe de regeling het solidariteitsprincipe in gevaar brengt. Het financiële voordeel geldt alleen voor gezonde mensen. De coalitiepartijen leken bereid te zijn om het eigen risico te bevriezen. Minister Bruins van Medische Zorg stelt dat het rapport van het CPB niet voldoende bewijst dat het vrijwillige eigen risico de solidariteit aantast. Het zou gaan om te kleine bedragen. “Maar wat nu klein is, kan groter worden”, stelt Laura van Geest, directeur van het CPB.

Door: Redactie Nationale Zorggids