Normal_medicijnen__antibiotica

Het plan van minister Bruno Bruins van Medische Zorg om de bijbetalingen van geneesmiddelen te maximeren op 250 euro, baart Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zorgen. De belangenorganisatie vreest dat patiënten erdoor in hun portemonnee geraakt worden. De maximering kan er namelijk voor zorgen dat geneesmiddelenfabrikanten de bestaande compensatieregeling staken, waardoor de prijs van medicijnen stijgt. Dat meldt ZN. 

Slechts 0,2 procent van de mensen heeft baat bij de maximeringsmaatregel, maar veel meer mensen kunnen erdoor met extra kosten te maken krijgen. ZN noemt het benodigde systeem om bijbetalingen te maximeren bureaucratisch en duur. Verzekerden moeten het eigen risico al betalen, maar straks komen daar ook nog eens rekeningen van geneesmiddelen bij.

Het terugdringen van eigen betalingen in de zorg vindt ZN een goed plan, maar “vindt het onbegrijpelijk dat de minister kiest voor een groot bureaucratisch systeem in plaats van maatwerkoplossingen voor de kleine groep patienten met hoge bijbetalingen”.

Nederland kent een kleine groep patiënten die jaarlijks gemiddeld 582 euro bijbetaalt voor geneesmiddelen. Fabrikanten bieden deze patiënten vaak een terugbetaalregeling om de lage vergoeding te compenseren. ZN vreest voor het einde van de terugbetaalregeling als bijbetalingen worden gemaximeerd op 250 euro. “Hierdoor gaan mensen, die nu alleen op papier een bijbetaling hebben, straks daadwerkelijk bijbetalen. Blijven fabrikanten toch compensaties uitkeren, dan is het denkbaar dat dit straks dubbel gebeurt: door de fabrikant én door de zorgverzekeraar, wat fraude in de hand werkt.” Een ander gevolg kan zijn dat de geneesmiddelenprijzen omhoog gaan.

De gevolgen voor de individuele verzekerde zijn niet te voorspellen, aldus de belangenbehartigersorganisatie. Waarschijnlijk zullen patiënten bij apothekers en verzekeraars klagen over de rekening voor medicijnen en tegelijkertijd niets hebben aan de maximeringsmaatregel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids