Normal_geld_portemonnee

Collectiviteitskortingen zijn inderdaad verwarrend en daarom is het goed dat minister Bruno Bruins van Medische zorg deze korting halveert. Dit zegt zorgverzekeraar Menzis over het voorgenomen plan om de collectiviteitskortingen vanaf 2020 op maximaal 5 procent te zetten. De huidige maximale wettelijke korting staat op 10 procent. Dat meldt RTV Noord. 

“De bedoeling was dat er kostenvoordelen tegenover zouden staan, omdat verzekeraars hierdoor beter zorg zouden kunnen inkopen. Die lijn hebben we als Menzis altijd al betwijfeld. Wij vinden: een algehele premieverlaging maakt het helderder en sterkt ook enorm de solidariteit”, zegt bestuursvoorzitter Ruben Wenselaar. Wie geen korting krijgt betaalt per 2020 minder dan verzekerden die nu wel korting ontvangen.

Het besluit van Bruins zal geen gevolgen hebben voor toekomstige premiekosten van verzekerden, benadrukt Menzis. Het gemiddelde bedrag blijft gelijk. Als het goed is daalt de premie voor de basisverzekering zelfs een klein beetje. Een lagere korting betekent een kleiner verschil tussen de brutopremie en de nettopremie.

Het idee achter collectiviteiten is dat verzekeraars voor een specifieke groep verzekerden gericht bepaalde zorg inkopen. De besparing die hiermee in theorie gehaald kan worden, mag dan in de vorm van een korting van maximaal 10 procent worden teruggegeven aan deze groep verzekerden. In de praktijk blijkt van specifieke inkoop of zorginhoudelijke afspraken echter geen sprake. Bovendien is de collectiviteit identiek aan de gewone verzekering die zonder korting wordt aangeboden.

Minister Bruins wil dat zorgverzekeraars een einde maken aan deze fictieve korting en dat zij collectieve zorgverzekeringen niet langer louter gebruiken als marketinginstrument. Om deze eis kracht bij te zetten, halveert de minister met ingang van 2020 de maximale wettelijke korting die verzekeraars mogen geven voor een collectiviteit van 10 procent naar 5 procent. Ook verplicht de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)verzekeraars om duidelijk aan te geven op welke van de 55 ‘modelovereenkomsten’ een collectiviteit gebaseerd is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids