Normal_medicijnen_pillen

Een nieuwe behandeling tegen chronische hepatitis C met het geneesmiddel Vosevi wordt sinds 1 juli 2018 vergoed vanuit het basispakket. Dat heeft minister Bruno Bruins  van Medische Zorg besloten nadat hij met de fabrikant onderhandeld heeft over de prijs van het nieuwe middel. Vosevi kan worden ingezet bij alle patiënten met een chronische hepatitis C-infectie. Met de opname van Vosevi zijn nu alle geneesmiddelen voor hepatitis C-patiënten in Nederland beschikbaar vanuit het basispakket. Dat meldt Rijksoverheid. 

Chronische hepatitis C is een ziekte die in veel gevallen pas na vele jaren tot klachten leidt, zoals levercirrose en bij een klein percentage ook tot leverkanker. Door de komst van nieuwe medicijnen genezen er vanaf 2014 meer patiënten en zijn bestaande en intensieve therapieën overbodig geworden.

Gezien het hoge kostenbeslag van de nieuwe hepatitis C-geneesmiddelen adviseerde het Zorginstituut Nederland eerder om voor deze groep middelen te gaan onderhandelen met de fabrikant over de prijs. Het is de achtste keer dat met succes is onderhandeld over de vergoeding van een geneesmiddel voor hepatitis C. In totaal zijn er voor 30 geneesmiddelen financiële arrangementen afgesloten.

Een behandeling van 12 weken met Vosevi kostte oorspronkelijk 51.000 euro. Door de onderhandelingen ligt deze prijs nu lager. Vanwege de vertrouwelijkheid van de afspraken met de leverancier kan de uitkomst van de onderhandelingen niet openbaar gemaakt worden. Wel kan een totaalbeeld gegeven worden. In 2015 en 2016 hebben prijsonderhandelingen met farmaceuten geleid tot een totale besparing van 155 miljoen euro. De resultaten over 2017 worden later dit jaar bekend. 

Door: Redactie Nationale Zorggids