Normal_diabetes1

De glucosesensor FreeStyle Libre is sinds 2014 op de markt, maar in Nederland slechts beperkt toegankelijk. Bepaalde groepen, zoals kleine kinderen en zwangere vrouwen, krijgen het apparaatje vergoed. Overige patiënten die de sensor willen gebruiken betalen daar nu jaarlijks 1.600 euro voor. Als het aan Mike de Wit ligt, krijgt iedere diabeticus de FreeStyle Libre vergoed. Daarom voert hij, met steun van Diabetesvereniging Nederland en zorgverzekeraar Zilveren Kruis, actie. Dat meldt RTL Nieuws. 

“De sensor zit twee weken lang op mijn huid en meet continu mijn bloedsuikerspiegel, via een dunne vezel in zijn huid. Veel betrouwbaarder dan een paar keer per dag prikken”, vertelt De Wit over de FreeStyle Libre die hij graag in het basispakket ziet voor alle diabetespatiënten.

1.300 diabetespatiënten maken binnen een proef van Zilveren Kruis gebruik van het apparaatje. De kwaliteit van leven van deze deelnemers is er hierdoor op vooruit gegaan. Hoewel de eerste conclusies positief zijn, is Zorginstituut Nederland nog niet bereid om een advies uit te brengen. Het wachten is eerst op de complete uitkomsten van dit onderzoek en andere experimenten. Het is de bedoeling om nog voor het eind van dit jaar een advies uit te brengen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids