Normal_borstimplantaat

Zorginstituut Nederland vindt dat de verwijdering van siliconen borstimplantaten vaker vergoed moet worden vanuit het basispakket. Nu wordt de verwijdering hiervan alleen vergoed als hier 'medische noodzaak' toe is, maar de definitie hiervan is op dit moment niet ruim genoeg. Dat melden Skipr, Zorginstituut Nederland en Borstkankervereniging Nederland. 

Vrouwen lopen door hun siliconen borstimplantaten soms rond met zeldzame, aanhoudende problemen (ASIA-klachten), waaronder concentratiestoornissen, spier- en gewrichtsklachten en chronische vermoeidheid. Het Zorginstituut wil dat vrouwen die hier last van hebben ook recht moeten hebben op vergoeding vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Borstkankerverening Nederland (BVN) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) laten weten blij te zijn met het besluit. “We zijn blij dat het Zorginstituut Nederland, nadat wij hen samen met Borstankervereniging Nederland hadden verzocht hiernaar te kijken, adviseert dat ASIA-klachten een medische indicatie kunnen zijn voor explanatie en daarmee vergoed kunnen worden volgens de basisverzekering”, aldus voorzitter Marc Mureau van NVPC.

Om de toetsing op aanhoudende systematische klachten in de toekomst eenduidiger te laten verlopen is het gewenst dat zorgaanbieders in samenspraak met zorgverzekeraars en patienten een protocol ontwikkelen. Nadere aspecten, zoals de duur van de aanhoudende systematische klachten en welke eerdere behandelingen minimaal gedaan moeten zijn, kunnen hierin betrokken worden. Het voortouw hiervoor ligt bij de beroepsvereniging. Het Zorginstituut is bereid een faciliterende rol op zich te nemen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids