Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Waar de voorzieningenrechter in februari oordeelde dat Zilveren Kruis de machtigingseis moest intrekken en geen cessieverbod meer mocht voeren, draait een andere rechter deze uitspraak in hoger beroep terug. Zilveren Kruis kwam in het hoger beroep tegen Stichting ZorgRecht met kant-en-klare cijfers waardoor het nu toch weer mag werken met machtigingen voor niet-gecontracteerde thuiszorgaanbieders. En een cessieverbod voeren mag ook weer. Dat meldt Zorgvisie. 

Stichting ZorgRecht spande begin dit jaar een kort geding aan tegen de zorgverzekeraar omdat niet-gecontracteerde zorg (veelal zzp’ers) onvoldoende vergoed wordt en dit oneerlijke concurrentie op de mark in de hand zou werken. De voorzieningenrechter stelde de stichting op alle punten in het gelijk. Nu Zilveren Kruis in hoger beroep toch gelijk heeft gekregen, voert de verzekeraar het cessieverbod weer in en komt de machtigingseis ook weer terug. 

Zilveren Kruis had in hoger beroep cijfers op een rij gezet over het aantal fraudeurs onder ongecontracteerde zorgaanbieders en onrechtmatige declaraties in diezelfde groep. In dossiers van gecontracteerde aanbieders kon de verzekeraar aantonen dat het in 36 procent van de gevallen een onrechtmatigheid tegenkomt, dat is bij ongecontracteerde thuiszorgaanbieders in 89 procent van de gevallen zo. Fraude moet zoveel mogelijk voorkomen worden, vindt Zilveren Kruis, en daarom heeft het de regels aangescherpt. 

“Het vrije ondernemerschap is voorbij”, laat Stichting Zorgrecht weten. De stichting vreest voor een groot verlies aan ondernemers in de zorg. Daarom gaat het nu de mogelijkheden voor cassatie onderzoeken. “Als dit niet rechtgezet wordt, wordt ook het vrije ondernemerschap in Nederland beperkt door de wil van enkele groepen. Dit gaat dus verder dan alleen de zorg.”

Door: Redactie Nationale Zorggids