Normal_rolstoel_mantelzorg_wandelen_handicap_beperking

In Nederland waren de gemiddelde kosten voor wijkverpleging in 2017 ongeveer 6.200 euro per cliënt. Mannen hebben gemiddeld 5.600 euro aan kosten en vrouwen 6.500 euro. De regionale verschillen in het gebruik van wijkverpleging zijn groot. Dat meldt Vektis. 

In Stadskanaal, Westerwolde en Sluis wordt vaker een beroep gedaan op de zorg die wijkverpleging biedt (5 procent van de bevolking) dan in bijvoorbeeld Urk en Zeewolde (2 procent van de bevolking). De totale uitgaven voor wijkverpleging in 2017 bedroegen 3,4 miljard euro. Dat is 6 procent hoger dan in 2016. Vorig jaar maakten ruim 550.000 mensen gebruik van wijkverpleging.

Wijkverpleging is er voor mensen die thuis verzorging of verpleging nodig hebben. Het gaat hierbij om hulp bij de algemene dagelijkse verrichtingen, zoals wassen en aankleden of het klaarzetten en toedienen van medicijnen. En ook het verrichten van verpleegkundige handelingen zoals wondverzorging. Wijkverpleging wordt vergoed uit de basisverzekering.

Mensen met wijkverpleging maken ook veel gebruik van geneesmiddelen (99 procent), ziekenhuiszorg (95 procent) en hulpmiddelen (79 procent), bijvoorbeeld een bloedglucosemeter in het geval van diabetes. 

Door: Redactie Nationale Zorggids