Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

Negen partijen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) hebben een intensivering van de aanpak van de wachttijden in de ggz gepresenteerd. Het gaat om een regionale aanpak, waarbinnen zorgverzekeraars, zorgverleners en koepelorganisaties samenwerken. Maatwerk staat hierin centraal. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). 

De intensivering is gepresenteerd door ZN, GGZ Nederland, MeerGGZ, MIND, LVVP, NVVP, V&VN, NIP en P3NL. De partijen vinden iedere wachtende patiënt één te veel. Pas als de wachttijden overal onder de Treeknorm zijn, zijn de organisaties tevreden. Binnen de aanpak is speciale aandacht voor mensen met autisme, persoonlijkheidsstoornissen, trauma en mensen met een licht verstandelijke beperking, want zorg voor deze groepen patiënten laat nog langer op zich wachten.

Er is extra aandacht voor regionale omstandigheden. Partijen betrekken andere ketenpartners bij het maken van afspraken en er is meer aandacht voor wachttijdbegeleiding en overbruggingszorg, waarvoor een handreiking komt. Wie niet langer op een behandeling kan wachten, zal door de zorgaanbieder doorverwezen moeten worden of hulp moeten krijgen van een bemiddelende zorgverzekeraar. Waar eveneens op wordt ingezet, is de kennis en kunde van een ervaringsdeskundige. 

Door: Redactie Nationale Zorggids