Normal_bureaucratie_medisch_zorg_administratie_rekening

Het Zorginstituut betrekt de burger vanaf volgend jaar bij de pakketkeuze. Nederlanders mogen vanaf 2019 meepraten over welke zorg wel en niet in het basispakket thuishoort. Het Zorginstituut kiest hiervoor omdat de organisatie zo beter beleid kan maken en de burger zo snapt dat sommige beslissingen heel lastig zijn, maar wel genomen moeten worden. Dat meldt NOS. 

In het najaar van 2017 startte het Radboudumc een burgerforum. Drie weekenden lang gingen 24 burgers discussiëren over een aantal concrete casussen en dilemma’s met betrekking tot het vergoeden van medische behandelingen in Nederland. Het Zorginstituut Nederland had hier in een belangrijke adviserende rol.

Burgers hebben een duidelijk mening over het opereren op oudere leeftijd en het vergoeden van dure medicijnen. Dat merkte burgerforum-initiatiefnemer Rob Baltussen tijdens de discussies. “Het blijkt dat burgers zich daar heel goed over kunnen uitspreken en ook aanbevelingen kunnen doen.”

Vanuit de samenleving komt vaak kritiek wegens het niet vergoeden van bepaalde middelen of behandelingen. Dat iets niet vergoed wordt is vaak vanuit een financieel oogpunt. Deelnemers aan het burgerforum zagen tijdens de discussies in hoe beperkt sommige budgetten zijn en dat alles vergoeden niet mogelijk is in Nederland. 

Door: Redactie Nationale Zorggids