Logo_logo_cz

Om zorgkosten te verlagen en de gezondheid van patiënten met Parkinson te verbeteren, gaan het Radboudumc, zorgverzekeraar CZ en de universiteit van Bristol samenwerken in een nieuw zorgloket. Dit zorgloket zal vijf jaar lang getest worden met 2.500 Nederlandse en 1.500 Britse patiënten met Parkinson. Dit meldt Skipr.

Met het zorgloket wordt voorkomen dat patiënten direct in contact komen met neurologen als dit niet nodig is. Neurologen zijn veel kostbaarder om in te zetten, helemaal in situaties waar ook een gespecialiseerde verpleegkundige zorg of antwoorden kan bieden. Patiënten worden daarom eerst geholpen via het zorgloket.

Op dit moment doen patiënten er vaak lange tijd over om het juiste persoon of afdeling te benaderen. “In de tijd die ze nodig hebben om het juiste loket te vinden, verergeren hun klachten met als gevolg onnodig leed en extra zorgkosten”, aldus Bas Bloem, één van de initiatiefnemers van het nieuwe zorgloket. “In de proef krijgen patiënten niet alleen vast aanspreekpunt, maar worden ze ook in de gaten gehouden door deze gespecialiseerde verpleegkundigen.” Bloem stelt dat het nu gemiddeld drie maanden kan duren voordat de professor tijd heeft voor de patiënt. “En al die tijd is er verhoogd risico dat de patiënt iets breekt.”

Door: Redactie Nationale Zorggids