Normal_verdriet_depressie_hoofdpijn

Het nieuwe migraine-medicijn Aimovig is vanaf nu welkom in Europa. Dit nieuwe middel, door velen een doorbraak genoemd, is goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap (EMA). Of Aimovig in Nederland vergoed gaat worden is nog maar de vraag. Nederland telt 250.000 mensen die last hebben van migraines en omdat iedere injectie 6.000 euro per gebruiker kost, komen de totale kosten uit op 1,5 miljard euro. Daarbij komt dat het middel niet voor iedereen werkt. Dat meldt NOS. 

Aimovig werkt ongeveer bij 40 procent van de patiënten. “Toch hopen wij dat zorgverzekeraars dit gaan vergoeden, anders zou het alleen beschikbaar zijn voor patiënten die meer te besteden hebben”, zegt vereniging Hoofdpijnnet.

Hoogleraar Huub Schellekens is gematigd negatief, omdat we nu nog niet weten hoeveel Nederlanders bij het middel gebaat zijn. Het kan volgens Schellekens heel goed mogelijk zijn dat patiënten die tevergeefs andere middelen hebben gebruikt, ook niets aan Aimovig hebben. Tegelijkertijd heeft de medische industrie al veel geld gepompt in dit medicijn, dat zij geen behoefte voelt om het verder te ontwikkelen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids