Normal_verpleegkunde__palliatieve_zorg__ouderenzorg

Zorginstellingen in de verpleeghuiszorg die in aanmerking willen komen voor extra budget in 2019, moeten naast een kwaliteitsplan met begroting ook gebruik maken van een speciaal ontwikkelde tool van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Dit hulpmiddel wordt gebruik voor de begroting van extra personeel en investeringen in de zorg. Dit meldt Skipr.

Het extra budget dat volgend jaar beschikbaar komt, wordt verstrekt door de overheid. Na klachten over hoge werkdruk, personeelstekort en verminderde kwaliteit in verpleeghuizen, moet het geld een extra impuls geven aan de sector. Zorginstellingen kunnen daarom een plan indienen om een portie van de 600 miljoen euro te ontvangen. Hiervan wordt 85 procent uitgegeven aan het personeel en 15 procent is voor innovaties in de verpleeghuiszorg.

Het kwaliteitsplan, de begroting en gegevens in het hulpmiddel van ZN brengen duidelijk in kaart waar de specifieke instelling budget voor nodig heeft, hoe ze de doelen willen bereiken en of de realisatie hiervan in lijn ligt met de begroting. Aanvragen moeten tussen 1 september en 31 december van dit jaar worden ingediend.

Zo min mogelijk administratieve lasten

De tool is ontwikkeld door Zorgverzekeraars Nederland, brancheorganisatie ActiZ en individuele zorgorganisaties. Uiteindelijk zal het hulpmiddel via een portaal gebruikt worden, waarvoor Vektis opdracht heeft gekregen. In dit portaal zal stap voor stap worden uitgelegd hoe de zorgaanbieder het systeem moet gebruiken. De administratieve last zou hierdoor zo klein mogelijk worden. De verwachting is dat de portaal aan het begin van 2019 klaar is.

Door: Redactie Nationale Zorggids