Normal_portemonnee_geld

Volgens hoogleraar Albert Feilzer kunnen alleen Nederlanders met een goedgevulde portemonnee naar de tandarts. Mensen met te weinig geld gaan vaker niet naar de tandarts en hebben daardoor weinig zelfvertrouwen, pijnklachten in de mond en soms zelfs rottende tanden. Dat meldt RTL Nieuws. 

Uit de laatste cijfers van het Zorgverzekering Informatie Centrum blijkt dat 21 procent van de volwassenen die maandelijks een inkomen van minder dan 1.600 euro per maand heeft niet naar de tandarts gaat. Hiertegenover staat dat slechts 7 procent van de Nederlanders die minimaal 3.500 euro verdient de tandarts vermijdt om de hoge prijzen.

Feilzer zegt iemands sociaaleconomische status aan zijn gebit te kunnen aflezen. “Een slecht gebit doet niet alleen heel veel pijn, maar mensen schamen zich er ook vaak voor. Patiënten met slechte tanden houden vaak hun hand voor hun mond als ze lachen”, zegt Feilzer. Het probleem is dat tandartsmijders op de lange termijn meer geld kwijt zijn aan een behandeling dan wanneer ze ieder halfjaar voor controle zouden langskomen.

De hoogleraar wil dat de overheid de tandartszorg toegankelijker maakt. “Een gezond gebit gun je iedereen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids