Normal_fysiotherapie_rug_massage

Ongeveer 25 procent van de fysiotherapeuten weet niet of ze in 2019 gecontracteerd werk willen blijven doen. Het Koninklijke Nederlandse Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) bevroeg haar leden over hun contracten met zorgverzekeraars en de ervaringen daarmee. Dat meldt Skipr. 

In 2018 heeft 80 procent van de praktijkhouders een contract met alle zorgverzekeraars, 14 procent is deels gecontracteerd en 6 procent is dit jaar contractloos te werk gegaan. Uit de peiling van het KNGF blijkt dat steeds meer fysiotherapeuten twijfelen over de gestelde voorwaarden in contracten van zorgverzekeraars. Zodoende weten ze ook niet zeker of zij een opnieuw willen contracteren voor 2019.

Fysiotherapeuten twijfelen over niet contracteren vanwege onder meer de tarieven en de behandelindex. De behandelindex dwingt fysiotherapeuten tot een gemaximeerd aantal behandelingen, terwijl sommige patiënten op medische gronden vaak meer behandelingen nodig hebben. Fysiotherapeuten die wel een contract overwegen doen dit omdat ze bang zijn te moeten inleveren op hun omzet en het aantal patiënten. Bovendien is zonder contract werken een grote onbekende voor sommige fysio’s.

Meldpunt Contractering Fysiotherapie 

Op 4 september lanceert de KNGF het Meldpunt Contractering Fysiotherapie. Hiermee wil de vereniging fysiotherapeuten oproepen om ervaringen te delen tijdens de contracteringsperiode voor 2019.

Door: Redactie Nationale Zorggids