Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Steeds meer mensen hebben kennis over het eigen risico en de zorgtoeslag. Wat verzekerden vaak niet weten is dat de zorgtoeslag niet alleen een bijdrage voor de premie is maar ook voor het eigen risico. Dat meldt meldt NIVEL op basis van eigen onderzoek. 

Het eigen risico is destijds in het leven geroepen om mensen te laten nadenken over zorg: hebben ze het nodig of niet? Dit betekent wel dat verzekerden goed geïnformeerd moeten zijn over het eigen risico en waarvoor het geldt en waarvoor niet.

“Als verzekerden niet weten dat het eigen risico niet geldt, bestaat het risico dat zij onterecht vanwege de kosten afzien van noodzakelijke zorg. Dat risico bestaat bijvoorbeeld bij de huisartsenpost: slechts iets meer dan de helft weet dat hiervoor geen eigen risico geldt”, zegt programmaleider Judith de Jong van NIVEL. Andersom is het ook zo dat een verzekerde die niet weet dat het eigen risico wé ergens op van toepassing is, onverwacht hoge kosten kan krijgen. De kans hierop bestaat voornamelijk bij spoedeisende hulp en psychiatrie, waar het eigen risico wél geldt.

Compensatieregelingen zoals de zorgtoeslag zouden beter bekend moeten worden onder verzekerden. Hoewel negen op de tien ondervraagden wel weet wat het eigen risico precies is, weet het merendeel niet dat de zorgtoeslag gebruikt wordt als compensatie voor het eigen risico. 

Door: Redactie Nationale Zorggids