Normal_ouderen_vrouw_lesbi_roze_ouderen_buiten

Nederlanders zijn solidair met hun kwetsbare medemens. Dat concludeert Nivel uit cijfers van Barometer Solidariteit 2017. Bijna driekwart van de Nederlanders blijkt volgens het onderzoeksinstituut bereid de zorgkosten te dragen voor een ander. Dit meldt Nivel.

Het Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit. In de premie voor het basispakket van de zorgverzekering zijn de zorgkosten opgenomen. In 2017 gaf bijna driekwart van de Nederlanders aan bereid te zijn te betalen voor behandelingen waar zij zelf (nog) geen gebruik van maken. Wel zijn er verschillen in de mate van solidariteit. Nederlanders tonen zijn minder solidair met mensen die er een ongezonde leefstijl op na houden dan met mensen die bijvoorbeeld een genetische aanleg hebben voor een ziekte.

Nivel gebruikt de Barometer Solidariteit om te meten of mensen bereid zijn zorgkosten te dragen voor anderen en hoe dit verandert in de tijd. Sinds 2013 legt Nivel daarom elke twee jaar een vragenlijst voor aan een selectie van het Consumentenpanle Gezondheidszorg. Het panel omvat op dit moment bijna 12.000 leden van 18 jaar en ouder.

Door: Redactie Nationale Zorggids