Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Minister Bruins van Medische Zorg wil een gesprek aan gaan met de fabrikant van een geneesmiddel dat in tien jaar tijd meer dan vijfhonderd keer duurder is geworden. Dit laat hij schriftelijk weten aan de Tweede Kamer. Hij noemt de verhoging van de prijs “maatschappelijk onaanvaardbaar”. Dit meldt NRC.

Het gaat om fabrikant Leadiant, dat wordt uitgenodigd voor een gesprek met de minister. Er vinden al langer verhitte gesprekken plaats over de prijsopdrijving van een aantal middelen. “De prijsstelling van CDCA Leadiant lijkt kennelijk ingegeven door het streven naar winstmaximalisatie”, zegt Bruins. In de jaren zeventig kostte een pil van het medicijn CDCA 0,28 euro, op dit moment is dat opgelopen naar 140 per pil.

Galstenen en stofwisselingsziekte

Het geneesmiddel werd ontwikkeld als medicijn tegen galstenen. Later werd ontdekt dat het ook bij de zeldzame stofwisselingsziekte CTX gebruikt kan worden. Leadiant zegt veel kosten te hebben gemaakt voor de ontwikkeling van CDCA en dat de prijs daarom omhoog is gegaan. De minister ziet dat niet als goede reden. Zo zou Leadiant zelf niet hebben ontdekt dat CDCA ook voor CTX gebruikt kan worden en daarom zou het ook niet verantwoordelijk zijn voor dure processen om het middel goed te keuren.

Het lijkt er op dat Leadiant een slim spel heeft gespeeld. In 2008 heeft het alternatieve middelen voor CDCA opgekocht en in 2016 kreeg het een handelsvergunning van de Europese medicijntoezichthouder EMA voor toediening bij patiënten met CTX. Zo heeft het een monopoliepositie gecreëerd want het heeft zowel het oorspronkelijke middel als de alternatieven in zijn beheer. Hierdoor zouden buitensporige prijzen gevraagd kunnen worden voor CDCA.

Er loopt ook een klacht van Farma ter Verantwoording tegen de medicijnfabrikant. Dit initiatief van een groep artsen wil een klacht indienen bij de Autoriteit Consument & Markt vanwege de enorme prijsopdrijving en monopoliepositie.

Door: Redactie Nationale Zorggids