Normal_geld_briefgeld_munten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft drie huisartsenpraktijken aangesproken vanwege te hoge rekeningen aan toeristen. Eerder deze zomer ontving NZa een melding dat toeristen hier meer dan normaal voor een bezoek moesten betalen. Voor toeristen gelden de tarieven voor incidentele en acute hulpverlening aan mensen die buiten hun woonplaats een huisarts bezoeken (passantentarieven) of de tarieven voor Zorg op afroep van de patiënt. Huisartsen moeten zich aan deze tarieven houden. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.

NZa heeft de melding onderzocht en de huisartsen aangesproken op de te hoge rekeningen. Zij passen hun werkwijze aan. In het onderzoek zijn een aantal nieuwe huisartsen naar voren gekomen die mogelijk ook te hoge tarieven declareren. NZa neemt contact met hen op om hen op de juiste tarieven te wijzen.

Meldpunt

Bij het meldpunt van de Nederlandse Zorgautoriteit kunnen mensen klachten over de rekening van zorgaanbieders en de vergoedingen van zorgverzekeraars melden. NZa gaat na of er sprake is van een overtreding van de regels en indien nodig wordt opgetreden. In de rapportage Aan de slag met meldingen! geven ze een overzicht van de meldingen van het tweede kwartaal van 2018.

Door: Redactie Nationale Zorggids