Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Het CAK moet de interne processen op orde krijgen en tijdig verantwoording afleggen over zijn werkzaamheden. Het CAK heeft een spilfunctie in de zorg en het is belangrijk dat het zijn taken goed uitvoert, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Daarom heft het CAK deze zomer een aanwijzing opgelegd gekregen om tijdig zijn verantwoordingsdocumenten bij de NZa in te dienen. Dit meldt de Zorgautoriteit. 

Het CAK stelt onder meer de eigen bijdragen vast die mensen moeten betalen voor zorg die zij krijgen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Het CAK int die eigen bijdragen ook. Daarnaast betaalt het CAK namens de zorgkantoren aanbieders die langdurige zorg geleverd hebben.

De NZa houdt toezicht op het CAK. Op 1 juli had de organisatie de verantwoordingsdocumenten over zijn taakuitvoering in 2017 daar moeten inleveren, maar dat is niet tijdig gebeurd. Het CAK kreeg in de aanwijzing een maand extra de tijd om aan te leveren. Die termijn heeft het CAK ook niet gehaald. Vervolgens gaf het CAK aan dat aanlevering voor 30 september wel haalbaar was en de documenten zijn inmiddels aangeleverd.

Het is nu aan de NZa om een controle op deze documenten uit te voeren. Door de late aanlevering is de Zorgautoriteit niet in staat om de verantwoording te controleren en het Zorginstituut en het ministerie van Volksgezondheid hierover te informeren.

Vorig jaar stelde de NZa al vast dat het CAK onvoldoende controle heeft over interne processen en de financiële verantwoording hierover. De geautomatiseerde gegevensverwerking en de interne controle zijn belangrijke aandachtspunten. Het CAK is vorig jaar verschillende verbetertrajecten gestart die de NZa samen met het ministerie op de voet volgt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids