Normal_spuit_medicijnen

 Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) heeft zorgverzekeraars geadviseerd om het kankermedicijn Nivolumab voor een bepaalde groep patiënten met huidkanker niet te vergoeden. Nivolumab heeft volgens de medisch oncologen potentieel, maar er is nog te weinig kennis om het middel breed beschikbaar te maken. Patiënten die al gebruikmaken van het medicijnen en patiënten met uitzaaiingen krijgen het middel gewoon nog vergoed, maar nieuwe patiënten niet. Dit melden de Telegraaf en RTL Nieuws.  

Dat het zogenoemde immuuntherapeuticum nu niet vergoed wordt, betekent niet dat dit in nabije toekomst niet verandert. “Er is een grote kans dat het middel mensen echt helpt. De eerste studies zijn veelbelovend. Als er meer bekend wordt, gaat het middel waarschijnlijk wel vergoed worden” NVMO-voorzitter Haiko Bloemendal tegen RTL.

Shock en verdriet 

Een aantal artsen is verrast en patiënten zijn verdrietig. Zij kregen eerder te horen dat er waarschijnlijk een middel voor hen beschikbaar kwam dat de terugkeer van de melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, met 20 procent zou verkleinen. Nu moeten oncologen alsnog nee verkopen. Volgens de NVMO hadden artsen hier terughoudender in moeten zijn.

Nivolumab versterkt het afweersysteem van patiënten, zodat deze sterk genoeg is om het gevecht aan te gaan met kankercellen en tumoren. Zo'n driehonderd tot vijfhonderd huidkankerpatiënten zouden hier baat bij hebben. 

Immuuntherapie

Eerder dit jaar ontdekte een grote groep internationale artsen, waaronder artsen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, dat door immuuntherapie toe te passen na een operatieve verwijdering van een melanoom, de kans op terugkeer van deze agressieve vorm van kanker aanzienlijk kleiner is. Echter ging het in dit onderzoek met name om het medicijn pembrolizumab. 

Reactie zorgverzekeraars 

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat weten dat het niet vergoeden van nivolumab alleen geldt voor die groep patiënten met een melanoom, waarbij de ziekte zich in een vroeg stadium bevindt. Patiënten in een vergevorderd of inoperabel stadium krijgen het middel volgens ZN gewoon vergoed. ZN benadrukt dat de zorgverzekeraars hierin het advies van de medisch oncologen volgen. De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie stelt namelijk dat het middel voor melanoompatiënten in een vroeg stadium niet voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk. “Zorgverzekeraars willen niet op de stoel van de dokter zitten, juist daarom is het aan de beroepsgroep zelf om hierover te adviseren. Dat hebben de medisch oncologen nu gedaan en zorgverzekeraars kunnen niet anders dan dat deskundige advies opvolgen”, aldus ZN-woordvoerder Koen Venekamp.

Door: Redactie Nationale Zorggids