Normal_pillen_medicijnen

Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat apothekers zich vaak niet aan het recept van een arts met daarop ‘Medische Noodzaak’ houden. In plaats van het specifiek voorgeschreven middel, geven ze een ander, vaak goedkoper middel mee. Apothekers zeggen het duurdere medicijn soms niet te mogen verstrekken van zorgverzekeraars. Dit melden Patiëntenfederatie Nederland en NOS. 

Van de 8.500 mensen die meededen aan het onderzoek, kregen 2.893 een recept met daarop ‘Medisch Noodzaak’. Ongeveer 75 procent van de 2.893 mensen kreeg het voorgeschreven middel mee. Het recept van 812 mensen werd in de apotheek afgewezen, bijvoorbeeld omdat de zorgverzekeraar dat specifieke medicijn niet wil verstrekken.

Bijwerkingen door goedkoper medicijn

Patiënten die plots een goedkoper medicijn meekrijgen, hebben mogelijk last van bijwerkingen. Ook werkt een middel soms minder goed dan de voorgeschreven medicatie. “Sommige mensen reageren heel slecht op steeds wisselende medicijnen. Het kan dan weken duren voor iemand weer goed is ingesteld. Dat moeten we voorkomen, noodzaak is noodzaak”, zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie.

Wie een ander medicijn voorgeschreven krijgt, accepteert dat niet altijd. 690 van de 812 patiënten klaagden tegen de apotheker. 18 procent werd teruggestuurd naar zijn of haar arts, nog 18 procent moest contact opnemen met de zorgverzekeraar en een kleine 8 procent kreeg het oorspronkelijke middel alsnog mee, maar moest hiervoor bijbetalen.

'Medische noodzaak gedevalueerde term'

Apotheker Aris Prins zegt vast te zitten aan de afspraken die in het preferentiebeleid van zorgverzekeraars staan. Dit houdt in de praktijk in dat hij ongeveer 90 procent van de patiënten met een medische noodzaak afwijst. “Natuurlijk zijn er mensen die baat hebben bij een specifiek merkmiddel, maar dat is een minderheid. Medische noodzaak is de meest gedevalueerde term ooit”, zegt Prins. Soms zijn het niet de artsen maar de doktersassistenten die medische noodzaak op het recept noteren, omdat zij voorbeeld alleen het merk en niet de stofnaam kunnen vinden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids