Normal_geld__portemonnee__fraude

Deze week meldde CBS dat het aantal wanbetalers in de zorg afneemt. Eind 2017 had 1,7 procent van de volwassen Nederlanders zeker zes maanden geen zorgverzekeringspremie betaald. In 2014 ging het nog om 2,2 procent. De meeste wanbetalers zijn mannen tussen de 25 en 40 jaar en mensen met een migratie-achtergrond. Op landelijk niveau wonen de meeste wanbetalers in Rotterdam (4,4 procent). Maar ook Den Haag, Schiedam, Lelystad en Pekela scoren ruim boven de 1,7 procent. Gezinnen met lage inkomens komen meestal in de problemen. Dit melden RTV Drenthe, Regio Purmerend, Omroep Zeeland en Algemeen Dagblad. 

Op provinciaal niveau heeft Zuid-Holland de meeste wanbetalers. In totaal waren er eind vorig jaar in Nederland bijna 230.000 wanbetalers, waarvan ruim 67.000 in Zuid-Holland. Noord-Holland staat op de tweede plek met ruim 38.000 en op de derde plek staat Noord-Brabant.

Alleen al in Rotterdam waren er 22.500 wanbetalers. In de gemeente Amsterdam 14.920, in Den Haag 14.920 en in Utrecht 4.390.

Meeste wanbetalers Drenthe wonen in Emmen

In Emmen kon vorig jaar 2,7 procent van de inwoners de premie voor de zorgverzekering niet betalen. De Wolden scoort in de provincie Drenthe het beste met 0,7 procent, maar tegelijkertijd zijn daar wel de meeste wanbetalers bij gekomen.  In de meeste gemeenten in de provincie is het aantal wanbetalers afgenomen. Met name in Noordenveld was een duidelijke afname te zien. 

CZ voert strenger beleid

Bijna 4.400 mensen in Zeeland stonden vorig jaar geregistreerd als wanbetaler van hun zorgpremie. Ruim de helft van deze wanbetalers was (of is) verzekerd bij zorgverzekeraar CZ. De zorgverzekeraar inde in 2009 de zorgpremie na enkele aanmaningen via het loon of de uitkering. Sinds 2013 is CZ met een nieuw debiteurenbeleid gestart en sindsdien treft het tienduizenden betalingsregelingen op maat per maand. De zorgverzekeraar houdt rekening met de persoonlijke omstandigheden van iemand, zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een overlijden.