Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 onderhandelen zorgverzekeraars en zorgaanbieders over de kwaliteit, prijs en volume van zorg. Een van de ontwikkelingen op de zorginkoopmarkt is dat van eenjarige contracten wordt overgestapt op meerjarige contracten. Uit een inventarisatie van het RIVM blijkt dat in 2017 en 2018 het aantal meerjarencontracten in de zorg verder is toegenomen, en dat ze in alle sectoren worden afgesloten. Dit meldt RIVM.

Wel verschilt de duur van de contracten. In de Medisch Specialistische Zorg en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) worden contracten afgesloten van 2 tot 5 jaar, maar in de farmacie alleen van 2 jaar. De redenen om een meerjarig contract af te sluiten lopen zeer uiteen. Zo kan betere kwaliteit van de zorg ermee worden beloond of financiële zekerheid worden geboden.

Veranderingen in wet- en regelgeving

Tot slot is een meerjarencontract een breed begrip dat op verschillende manieren wordt ingevuld. Soms worden de prijzen bijvoorbeeld vastgelegd, maar dat is niet altijd het geval. Ongeacht de mogelijke voordelen wordt niet altijd gekozen voor een meerjarig contract. Dat komt vooral door onzekerheid. Zo kan onzekerheid over veranderingen in wet- en regelgeving ertoe leiden dat partijen liever niet aan een meerjarencontract gebonden willen zijn.

Deze inzichten betreffen de meerjarencontracten die zorgverzekeraars in 2017 en 2018 voor diverse zorgsectoren hebben afgesloten. Op basis van interviews met negen zorgverzekeraars zijn hun ervaringen met meerjarencontracten in kaart gebracht.

Door: Redactie Nationale Zorggids