Normal_rss_entry-158935

Bijna alle premies van de basisverzekeringen voor 2019 zijn bekend. De premie van de meest gekozen basisverzekering van Zilveren Kruis, de Basis Zeker, stijgt met 6,3 procent naar 126,95 euro per maand. De Basis Budget is 114,95 euro per maand. Ook de premie van VGZ stijgt, naar 120,95. Univé, Achmea, Menzis en United Consumers hebben eveneens een premiestijging doorgegeven. Menzis heeft een stijging tot nu toe het meest weten te beperken met een premieverhoging van 3 euro per maand. 

Volgens Zilveren Kruis, een van de grotere zorgverzekeraars, is de stijging nodig doordat er steeds nieuwe dure medicijnen beschikbaar komen en omdat we met z'n allen steeds meer zorg gebruiken. De overheid heeft bovendien de dekking van de basisverzekering ook in 2019 uitgebreid. Dit alles zorgt voor een stijging van de premie ten opzichte van de premie van 2018.

Premie VGZ stijgt met 4,75 euro

De premie van de basisverzekering van zorgverzekeraar VGZ voor 2019 komt uit op 120,95 euro. Vergeleken met 2018 stijgt de maandpremie met 4,75 euro. Dat is ruim de helft minder dan het ministerie van Volksgezondheid eerder aankondigde, laat VGZ weten.

De zorgverzekeraar zegt dat hij de premiestijging lager heeft weten te houden door de effecten van de zogenoemde Zinnige Zorg-strategie en door het verlagen van de eigen bedrijfskosten met 7 procent. VGZ, met 2,1 miljoen leden, heeft onder de grote zorgverzekeraars de laagste premie.

Wie via UnitedConsumers een zorgverzekering van VGZ afneemt, krijgt 10 procent korting. Daarom betalen verzekerden daar volgend jaar 108,85 euro per maand. De premie van United Consumers stijgt met 4,13 procent in vergelijking met het kortingsbedrag in 2018.

Menzis houdt stijging beperkt 

Menzis houdt de premiestijging van de Basisverzekering voor 2019 beperkt. De nieuwe maandpremie bedraagt 122 euro en is 3 euro hoger dan de premie voor 2018.  “Het liefste zouden we de premie niet laten stijgen, maar dat is gezien de oplopende zorgkosten niet verstandig. Het is echter wel gelukt de stijging te beperken. Dat is in de eerste plaats omdat we samen met zorgaanbieders de kosten weten te beperken en tegelijkertijd meer waarde voor elke uitgegeven zorgeuro weten te creëren. Ten tweede is Menzis een coöperatie zonder winstoogmerk en kunnen we een deel van onze reserves gebruiken om de premie betaalbaar te houden", aldus Menzis-CFO Frank Janssen. 

Ook Univé weet stijging te beperken

De premie voor de naturapolis van Univé bedraagt in 2019 120,95 per maand, een premiestijging van 4,45 euro (3,8 procent). De premie voor de restitutiepolis met volledige keuzevrijheid in zorgverleners wordt 126,00 euro per maand, een verhoging van 4,75 euro (3,9 procent). Klanten van Univé krijgen komend jaar via de aanvullende verzekeringen ruime vergoedingen voor preventie, onder andere extra ondersteuning voor mantelzorgers, advies voor beginnende sporters, reanimatiecursus en EHBO-training.

Door: Redactie Nationale Zorggids en ANP