Normal_euro_geld

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het grootste nieuws deze week was toch zeker wederom de bekendmaking van de zorgpremies. Niet één of twee, maar alle. Want de deadline voor het aanleveren van de nieuwe premie is afgelopen maandag verstrekken. Verder onder meer het opvallende nieuws dat ivf-klinieken vanaf volgend jaar open zijn voor homoparen met babywens en dat de curatoren van het MC Slotervaart geen mogelijkheden zien voor doorstart van het ziekenhuis. 

Maandag: ‘Stijging zorgpremies kan minder’

Maandag druppelden langzaamaan alle zorgpremies voor het komende jaar binnen. De meeste verzekeraars meldden een stijging variërend van 4 tot 9 euro per maand. Volgens de Consumentenbond kan die stijging nog wel wat minder, omdat de “verzekeraars nog veel vet op de botten hebben”.

“Jarenlang maakten zorgverzekeraars torenhoge winsten en hielden ze ook nog eens overdreven hoge reserves aan. Maar we vinden nog steeds dat reserves niet hoger hoeven te zijn dan wettelijk vereist. Het geld dat over is, kan en moet terug naar de consumenten”, zo luidde de boodschap die in het verkeerde keelgat schoot bij Zorgverzekeraars Nederland. ZN is verbijsterd door de mededeling en noemt de uitspraken onverantwoord.

Inmiddels zijn alle zorgpremies bekend. Wij hebben ook dit jaar weer een overzicht van (bijna) alle zorgverzekeraars en hun zorgpremies zodat je - zeker als het om de prijs gaat - een weloverwogen beslissing kunt maken om over te stappen. Mis je een verzekeraar? Laat het ons weten. 

Dinsdag: ivf-klinieken open voor homoparen met babywens

Homoseksuele ouders die met een draagmoeder hun kinderwens willen vervullen, kunnen vanaf volgend jaar terecht in Nederlandse klinieken. Twee klinieken starten in 2019 met draagmoederschap voor homoparen. In MC Kinderwens in Leiderdorp kunnen homostellen terecht voor een behandeling waarbij de draagmoeder ook de eiceldonor is. In Elsendorp, bij kliniek Nij Geertgen, hoeft dat niet en mogen de draagmoeder en eiceldonor verschillende personen zijn.

Emeritus hoogleraar René Hoksbergen is niet blij met het initiatief. Hij denkt dat het belang van het kind hierin niet voorop staat en dat kinderen die vanuit draagmoederschap geboren worden een manier van leven opgelegd krijgen.

Woensdag: curatoren zien geen mogelijkheden voor doorstart MC Slotervaart

Heel even was er nog een klein beetje hoop op een doorstart voor het failliete MC Slotervaart. Woensdag lieten de curatoren echter weten hiertoe geen mogelijkheden te zien. Nu is het enkel zak dat er een patiëntveilige en beheerste afbouw van de zorgverlening in het ziekenhuis plaatsvindt.

Ondertussen is het St. Jansdal nog het enige ziekenhuis dat in de running is om de failliete IJsselmeerziekenhuizen over te nemen. Vrijdag gaan de curatoren met het Harderwijkse ziekenhuis in gesprek. Bruins hoopt dat hier meteen vrijdag al duidelijkheid over komt, maar het kan een paar dagen extra duren.

Donderdag: ‘Laat peuters al testen op aanwezigheid van stresshormoon cortisol’

Steeds vaker kampen kinderen op jonge leeftijd al met stress, wat later kan leiden tot een tal van gezondheidsklachten. Daarom wil het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) dat kinderen van 1 en 2 jaar al getest worden op hun mate van stress. Door het hormoon cortisol op te sporen, zou eerder ingegrepen kunnen worden.

Veel stressgerelateerde klachten zouden terug te leiden zijn naar de eerste duizend dagen van het kind, gerekend vanaf het begin van de zwangerschap. Hun hersenen ontwikkelen zich in snel tempo en ze kunnen op dat moment al veel stress ervaren. Op latere leeftijd kunnen klachten zoals depressie, burn-out en hart- en vaatziekten optreden.

Vrijdag: verloskundigen maken zich zorgen om personeelstekorten in ziekenhuizen 

Ziekenhuizen hebben niet genoeg personeel om bevallingen onder begeleiding van een eerstelijns verloskundige op te vangen. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) maakt zich grote zorgen, want verloskundigen moeten stad en land afbellen voor een plekje in het ziekenhuis. Vooral in de de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn de problemen groot. Maar ook in Maastricht en Noord-Nederland kunnen vrouwen niet altijd terecht. 

Door: Redactie Nationale Zorggids