Normal_paracetamol

Ieder jaar gaat er wel iets in of uit het basispakket van de zorgverzekering. De overheid maakt dit vaak al in de lente bekend, maar tegen de tijd dat het nieuwe jaar bijna ingaat zijn we het eigenlijk alweer vergeten. Daarom zetten we vandaag nog even op een rijtje wat er komend jaar verandert en hoe het basispakket voor 2019 eruitziet. 

Dit verdwijnt per 1  januari 2019 uit het basispakket

Zelfzorgmiddelen paracetamol (dosering 1.000 milligram), vitaminen en mineralen waarvoor geen recept nodig is, verdwijnen uit het basispakket. Even leek het erop dat foliumzuur 5 milligram ook uit het basispakket ging, maar minister Bruno Bruins besloot onlangs om dit middel alsnog te blijven vergoeden. Deze variant foliumzuur is namelijk alleen maar op recept verkrijgbaar en er zijn geen geschikte alternatieven.

Uitbreidingen in het basispakket

Vanaf 1 januari 2019 wordt de basisverzekering ook weer uitgebreid. Zo wordt Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) vergoed. Huisartsen kunnen mensen met een matig gezondheidsrisico door overgewicht doorverwijzen. De GLI richt zich op het krijgen en behouden van een gezonde leefstijl. Een GLI-programma duurt twee jaar en kent een behandelfase en onderhoudsfase.

De vergoeding voor zittend ziekenvervoer wordt ruimer. Hierdoor kunnen patiënten gebruikmaken van vervoer (geen ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles, als deze samenhangen met de behandeling. Dit jaar wordt alleen het vervoer vergoed als de patiënt een behandeling moet ondergaan.

Vanaf 1 januari aanstaande wordt oefentherapie bij COPD vergoed vanaf de eerste behandeling. Nu moeten patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen. Wel komt er een maximum op het aantal behandelingen dat vergoed wordt. In het eerste behandelaar zijn dit er maximaal zeventig. In de jaren erna is het aantal behandelingen afhankelijk van de ernst van de COPD.

Zorgpremie, eigen risico en zorgtoeslag

De zorgpremies gaan in 2019 gemiddeld 5,7 procent omhoog, ofwel met 76 euro per jaar. Alle zorgverzekeraars hebben hun premie inmiddels bekendgemaakt en in tegenstelling tot vorig jaar stijgen alle premies. Het eigen risico is tot en met 2021 bevroren en bedraagt daarom ook volgend jaar 385 euro.

Omdat de zorgpremies omhoog gaan, stijgt ook de zorgtoeslag. Dit om de hogere maandelijkse kosten enigszins te compenseren. Voor alleenstaanden gaat het om een stijging van 94 euro. De maximale zorgtoeslag stijgt daardoor naar 1233 euro. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag met 281 euro naar 2402 euro. 

Door: Redactie Nationale Zorggids