Normal_portemonnee

Door het eigen risico te verhogen, wordt de maandelijkse zorgpremie lager. Wie zijn eigen risico tot maximaal 885 euro verhoogd, betaalt maandelijks 20 euro minder voor zijn premie. Gezondheidseconoom Tobias Klein noemt het ophogen van je eigen risico een gok, maar wel eentje waarmee je een hoog rendement kunt behalen. Dit meldt NU.nl. 

“Je kunt maximaal 885 euro ‘verliezen’ als je toch meer zorg nodig hebt dan je verwachtte”, aldus Klein. Het ophogen van het eigen risico kan een goed idee zijn voor mensen die weinig zorg verwachten te ontvangen. De huisarts betaal je niet voor en ook de wijkverpleging en verloskundige zorg vallen buiten het eigen risico.

De helft van de verzekerde Nederlanders is vaak slechts de helft van het eigen risico kwijt. Dat betekent dat 50 procent niet die 385 euro per jaar hoeft te betalen. Deze groep mensen zou er verstandig aan doen om de hoogte van het eigen risico nog eens te bekijken, zegt Klein. Maar in sommige gevallen zouden ook mensen die meer zorg gebruiken, een hoger eigen risico kunnen instellen.

Een snelle berekening 

“Stel je voor dat je 600 euro aan zorgkosten blijkt te hebben. In een jaar bedraagt je premie bij het hoogste eigen risico (885 euro) ongeveer 1.070 euro . Je totale kosten komen dan op 1.670 euro uit. Als je alleen het verplichte eigen risico neemt en evenveel zorg afneemt, betaal je een premie van 1.320 euro plus het standaardbedrag van 385 euro. Dan kom je dus met evenveel zorg op 1.705 euro uit. Hoger dus’”, legt de econoom uit.

Het positieve aan een hoog eigen risico, is dat de verzekerde kritischer is over zijn zorggebruik. Het nadeel is dat als iedereen dit gaat doen, de premies uiteindelijk flink omhoog moeten. Bovendien kan een hoog eigen risico ook leiden tot zorgmijding, dit is echter nog niet bewezen.

Financieel haalbaar

Het laatste advies is om het eigen risico alleen op te hogen als dat financieel haalbaar is. Stel dat toch 885 euro betaald moet worden, dan moet dat op de rekening staan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids