Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

De kennis van Nederlanders van belangrijke basisbegrippen uit ons zorgstelsel blijft ondermaats en is voor het eerst in jaren zelfs achteruitgegaan, zegt Pricewise Dit blijkt uit een representatief onderzoek van de vergelijkingswebsite onder duizend respondenten. Zo weet bijna de helft van de respondenten niet welk type basisverzekering hij of zij heeft, voor welke zorg eigen risico moet worden betaald en welke zorg onder de basisverzekering of aanvullende verzekeringen valt. Daarnaast blijft het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico voor velen onduidelijk. Dit meldt Pricewise. 

Pricewise testte de zorgkennis van duizend respondenten met 33 vragen over onder andere de basisverzekering, het eigen risico, de eigen bijdrage, en de aanvullende verzekeringen. Gemiddeld scoorden de deelnemers een 5,4, tegenover een 6,1 van vorig jaar. Dat betekent dat de zorgkennis weer op het niveau van 2015 ligt (een 5,3).

Kennis over basisverzekering

Bijna de helft van de respondenten weet niet wat voor type basisverzekering hij of zij heeft. Een kwart geeft aan een naturapolis te hebben, 19 procent een restitutiepolis en 10 procent een combinatiepolis. Slechts iets meer dan de helft van de respondenten weet dat een naturaverzekering betekent dat je mogelijk minder keuzevrijheid hebt bij ziekenhuizen, huisartsen en fysiotherapeuten dan met een restitutiepolis.

Basis of aanvullend?

Bijna 80 procent van de respondenten heeft een aanvullende verzekering. Toch is het voor velen alsnog onduidelijk welke zorg onder de aanvullende verzekering en welke onder de basisverzekering valt. Zo weet slechts 45 procent dat sterilisatie niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering en weet minder dan een derde van de respondenten dat fysiotherapie voor chronisch zieken vanaf de 21ste behandeling en een stoppen-met-rokencursus wel worden vergoed vanuit de basisverzekering.

De eigen bijdrage lijkt ook nog steeds voor veel onduidelijkheid te zorgen. Veel mensen verwarren de eigen bijdrage met het eigen risico. De helft van de respondenten weet ook niet dat het eigen risico alleen geldt voor zorg uit de basisverzekering en 35 procent weet niet dat het eigen risico niet geldt voor kinderen tot 18 jaar. Ongeveer 50 procent denkt ook nog dat voor tandartskosten eigen risico betaald moet worden, terwijl dit niet het geval is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids