Normal_ziekenhuisbed

Het Deventer ziekenhuis heeft tot 1 januari 2019 een wachtlijst ingesteld voor patiënten van Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO of andere zusterverzekeraars van Achmea. Het budgetplafond is namelijk bijna bereikt en als het ziekenhuis meer patiënten aanneemt, neemt het grote financiële risico’s. Dit meldt De Stentor. 

Achmea heeft onder meer de merken Zilveren Kruis, Avéro Achmea, De Friesland, Interpolis, Pro Life en Ziezo. 25 procent van de patiënten van het Deventer Ziekenhuis is bij één van deze labels verzekerd. Dit betekent dat nieuwe patiënten die daar een verzekering hebben, voorlopig niet terechtkunnen voor een behandeling.

Geen patiëntenstop

“Wat gebeurt is in principe geen opname- of patiëntenstop”, legt manager Mark Klein Koerkamp uit. Patiënten die al een afspraak bij het Deventer Ziekenhuis hebben staan, kunnen nog steeds terecht. “Dit treft alleen mensen die nog een afspraak moeten maken voor een behandeling. Zij zullen enkele weken moeten wachten.”

Zorgverzekeraars en zorgaanbieders sluiten elk jaar contracten over de te leveren zorg en het maximaal te vergoeden geldbedrag, het budgetplafond. Nu is het zo dat als dat plafond in zicht komt, veel ziekenhuizen een patiëntenstop instellen of wachttijden hanteren. Het Deventer Ziekenhuis neemt in dit geval tot 1 januari geen nieuwe patiënten meer aan. Voor het nieuwe jaar zijn ook nieuwe afspraken gemaakt en ziekenhuis en verzekeraar verwachten volgend jaar niet tegen dezelfde problemen aan te lopen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids