Normal_geld_stethoscoop_pillen

Sinds de invoering van het huidige zorgverzekeringstelsel in 2006 is de prijs voor de basispremie met ongeveer de helft gestegen. In 2006 kostte een basispremie bij CZ bijvoorbeeld 87,30 euro, wat voor het komende jaar stijgt naar 124,80. De reden van de stijging is dat de zorgkosten steeds hoger worden door technologische ontwikkelingen en de vergrijzing. Dit meldt RTL Nieuws.

Het nieuwe zorgstelstel maakt gebruik van marktwerking, wat een gunstig effect zou hebben op de prijs van zorgverzekeringen. Het tegendeel blijkt na 13 jaar waar, want de prijzen worden steeds verder opgedreven. Zelfs als de inflatie over 13 jaar wordt meegerekend, zijn de premies hard gestegen. Dat gebeurt niet alleen in Nederland maar in de meeste Westerse landen.

Spinraza

Zorgkosten lopen hoog op door nieuwe medicijnen, ontwikkelingen in technologie en fabrikanten die de prijzen van hun medicijnen schrikbarend hoog houden. Zo zijn er middelen zoals Spinraza dat gebruikt wordt bij de spierziekte Spinale Musculaire Atrofie (SMA). Per injectie, waarvan er drie per jaar nodig zijn, kost dit middel 83.300 euro. Minister Bruins van Medische Zorg heeft deze zomer Spinraza laten opnemen in de basisverzekering. De premie stijgt door dit soort vergoedingen in rap tempo.

Eigen risico bevroren

Hoewel een prijsstijging niet ongewoon is, is het toch veel sneller gestegen dan gedacht. “Bedenk ook nog dat de zorgverzekeraars een aantal jaar een deel van hun reserve hebben ingezet”, zegt gezondheidseconoom Wim Groot. Op deze manier is de premie kunstmatig lager gehouden, maar zorgverzekeraars kunnen dat niet eindeloos blijven doen. Ook is het eigen risico nu bevroren op 385 euro per jaar. Dit heeft het kabinet besloten nadat zorgverzekeraars deze verplichte kostenpost steeds bleven verhogen. Tot 2022 mag dit bedrag niet verhoogd worden, maar de zorgpremie mag wel stijgen.

Door: Redactie Nationale Zorggids