Normal_zorgwijzer_adv

Van alle Nederlanders die op zoek zijn naar een nieuwe zorgverzekering kiest veertien procent voor een verhoogd eigen risico. Dat blijkt uit statistieken van vergelijkingssite Zorgwijzer.

Het verplichte eigen risico bedraagt 385 euro in 2019. Dit bedrag kan vrijwillig met stapjes van 100 euro verhoogd worden. Bijna elf procent kiest volgens Zorgwijzer voor het maximale eigen risico-bedrag, namelijk 885 euro.

Door het eigen risico te verhogen, ontvangt de verzekerde een korting op de maandelijkse zorgpremie. Deze kan oplopen tot meer dan 250 euro per verzekerde op jaarbasis. Vooral jongeren kiezen voor een hoger eigen risico. Deze groep maakt beduidend minder zorgkosten en wil op deze manier besparen.

Zorgwijzer analyseerde ook het keuzegedrag van consumenten ten aanzien van vrije zorgkeuze uit ziekenhuizen. 88 procent van de verzekerden heeft hierin geen voorkeur. Voor rest van de consumenten speelt dit wel een belangrijke rol: zij kiezen voor een zorgpolis met vrije zorgkeuze uit ziekenhuizen en ten minste 100 procent vergoeding van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Dit kan een combinatieverzekering of restitutieverzekering zijn. 

Tot en met maandag 31 december 2018 is het mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken en over te stappen. Voordeel is dat de lopende verzekering automatisch over wordt gezet. Als verzekerde hoef je je oude verzekering dus niet zelf op te zeggen. Bovendien hebben consumenten 14 dagen bedenktijd als er online wordt geswitcht.

(Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zorgwijzer)