Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Ieder jaar weer wijzen organisaties op het belang van overstappen. Want zoals de Nederlandse Zorgautoriteit onlangs zei: je kunt ieder jaar weer geld besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekering. Toch blijven de meeste mensen bij hun vertrouwde verzekeraar en bijbehorende verzekering. Waarom? Omdat mensen bang zijn voor het onbekende, zegt gedragspsycholoog Marijke van Putten tegen het Algemeen Dagblad. 

Mensen vinden het moeilijk om te kiezen en hebben geen idee welke verzekering bij hen past. Uiteindelijk blijven ze uitstellen en uitstellen en verstrijkt de tijd om te kunnen overstappen. De belangrijkste reden is dat mensen geen verkeerde keuze willen maken, zegt Van Putten.

“Ze laten liever alles bij het oude dan dat ze veranderen want ja, stel je voor...Een andere verklaring is dat mensen geen duidelijke of acute reden hebben om over te stappen. En tot slot: ze gaan ervan uit dat het heel veel tijd kost om zich erin te verdiepen en dat het uiteindelijk weinig oplevert.”

Van Putten denkt dat het zou helpen als verzekerden daadwerkelijk konden zien dat overstappen niet zo veel tijd kost als ze denken en dat hen echte besparingen staan te wachten als ze overstappen. Verzekerden een reden geven om over te stappen kan ook belangrijk zijn. Van Putten haalt het voorbeeld van zwangere vrouwen aan. Omdat zij in het komende jaar andere zorg nodig hebben, kijken ze gedurende deze periode naar de beste opties.

Door: Redactie Nationale Zorggids