Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Maar liefst 21 procent meer mensen dan vorig jaar stapte via Independer over op een andere zorgverzekering. Meer dan 16 procent maakte de overstap op de laatste dag van het jaar. En 49 procent van de overstappers bij Independer sloot na kerst een nieuwe verzekering af. Dit meldt Independer. Ook Pricewise en Zorgkiezer zeggen meer overstappers te hebben geregistreerd. 

De zorgpremies stegen dit jaar gemiddeld met ruim 6 euro per maand. Sommige verzekeraars hielden de basispremie ongeveer gelijk. Anderen verhoogden tot wel 15,8 procent ten opzichte van vorig jaar. De goedkoopste zorgverzekering kost dit jaar 98,50 euro per maand en de duurste 134 euro.

“Niet alleen stegen zorgpremies opnieuw, vooral de premieverschillen zijn dit jaar fors. Wij denken dat dit belangrijke redenen zijn geweest voor mensen om eens goed te kijken naar de inhoud en premie van hun zorgverzekering. Meer mensen hebben dat gedaan en zijn overgestapt omdat er een beter passend alternatief was”, zegt algemeen directeur Coen de Ruiter van Independer.

Resitutieverzekering steeds minder populair

De cijfers van Independer laten zien dat de vaak duurdere restitutiepolis (met volledige vrije zorgkeuze) elk jaar minder populair wordt. Twee jaar geleden sloot 19 procent van de klanten van Independer nog een restitutiepolis. Vorig jaar daalde dit naar 15 procent. Voor 2019 koos nog geen 10 procent voor restitutie.
Ruim 68 procent van de overstappers sloot een verzekering met een verplicht eigen risico van 385 euro. Daartegenover koos ruim 27 procent voor een ophoging van het maximale vrijwillig eigen risico met 500 euro. Dit deden meer mannen dan vrouwen.

Meer vrouwen kozen echter voor een aanvullende verzekering. In totaal nam bijna 69 procent van de overstappers bij Independer een aanvullende polis. Ruim 65 procent van de mannen doet dit, tegenover 73 procent van de vrouwen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids