Normal_spuit_medicijnen

Het kankermedicijn lutetium octreotaat kost plotseling 90.000 euro per kuur. De Zwitserse farmaceut heeft het weesgeneesmiddel zes keer duurder gemaakt. Ter vergelijking: magistrale bereiding van ditzelfde middel door het Erasmus MC, UMC Utrecht en Antoni van Leeuwenhooek kost 16.000 euro per kuur. Verzekeraars vrezen voor de gevolgen voor patiënten, want farmaceut Novartis is eveneens eigenaar van de één van de enige leveranciers die kwalitatief goede lutetium levert. Dit meldt NOS. 

Zorgverzekeraars hopen van harte dat ziekenhuizen het medicijn zelf blijven maken, want anders komt de zorg aan de 125 patiënten die lutetium octreotaat nodig hebben in gevaar. “Het is niet uit te leggen dat kankerpatiënten geen toegang hebben tot een geneesmiddel dat ontwikkeld is door het ziekenhuis zelf, maar onbetaalbaar wordt door tussenkomst van een farmaceut die niets aan de ontwikkeling heeft bijgedragen. Het is pervers”, zegt VGZ.

In de jaren 80 ontwikkelde Eric Krenning van het Erasmus MC het medicijn. Hij richtte met een aantal collega’s een farmaceutisch bedrijfje op dat in 2011 werd opgekocht door farmaceut AAA uit Frankrijk. In 2018 nam het Zwitserse bedrijf Novartis AAA over en werd het zodoende ook eigenaar van het weesgeneesmiddel dat wordt gebruikt om NET-tumoren tegen te gaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids