Normal_geld_medicijnen

Als het aan het CDA ligt, komt er net als in Rotterdam een speciale polis voor zwakkere groepen in Heerlen en Kerkrade. Zorgverzekeraar VGZ biedt via de Rotterdampolis een goedkope maar zeer complete zorgverzekering aan, waarbij het eigen risico slechts 50 euro bedraagt. De polis moet er voor zorgen dat ouderen en mensen die chronisch ziek zijn geen zorg gaan mijden uit angst voor kosten. Dit meldt De Limburger.

In Heerlen en Kerkrade zijn wijken waar de inwoners een slechte gezondheid hebben. Dat zou aangepakt kunnen worden met zo’n speciale polis, waardoor eerder aan de bel getrokken kan worden als er hulp nodig is. In de zorgverzekering zit ook een tand- en aanvullende verzekering. Het eigen risico is niet hoger dan 50 euro. Ook de eigen bijdrage voor voorzieningen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt via de polis vergoed.

Niet langer zorgmijders

Fractievoorzitter van CDA Heerlen Marco Peters, wil het initiatief van Rotterdam implementeren in Parkstad. “Ook hier zijn wijken met veel ongezonde gezinnen.” De Rotterdamse wethouder Sven de Langen (CDA) van Zorg zegt dat de Rotterdampolis er voor zorgt dat mensen niet meer hoeven te besluiten om hun medicijnen niet op te halen, uit angst voor de kosten.

Besparing van geld

Hoewel het afsluiten van zo’n goedkopere maar complete zorgverzekering in eerste instantie geld lijkt te kosten, wordt er uiteindelijk volgens gemeente Rotterdam juist geld bespaard. Inwoners die in een neerwaarts spiraal zitten en daar alleen niet uit kunnen komen, krijgen eerder hulp om zijn om haar levensstijl aan te passen. In de gemeente maken 57.000 Rotterdammers gebruik van de regeling. Zij betalen, als zij volledige zorgtoeslag ontvangen, zelf 67 euro per maand voor de speciale zorgverzekering.

Door: Redactie Nationale Zorggids