Normal_handen_fysio_behandeling

Het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft sinds de lancering van het Meldpunt Contractering Fysiotherapie 853 meldingen binnengekregen van fysiotherapeuten die in de knel komen met de contractering met zorgverzekeraars. De uitkomsten wil de KNGF meenemen in haar gesprekken met de zorgverzekeraars over het inkoopbeleid voor volgend jaar. Sommige meldingen zijn direct doorgezet naar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dit meldt KNGF. 

De meeste meldingen die binnenkwamen gingen over de zogenoemde patient reported outcome measures (PREM), gevolgd door de onderhandelingspositie, de tarieven, het behandelindex en het eigen contract.

Inmiddels heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) alle zorgverzekeraars een document gestuurd met daarin informatie over relevante meldingen. De NZa heeft de zorgverzekeraars drie maanden de tijd gegeven om met deze informatie hun zorginkoop voor 2020 te verbeteren. Met vier verzekeraars is een gesprek aangegaan over enkele meldingen.

Fysiotherapeuten weten veelal niet waarover zorgverzekeraars wel en niet met elkaar mogen overleggen. Daarom komt er in samenwerking met het ACM een artikel dat de fysio’s meer duidelijkheid moet geven. Ook is het ACM een gesprek aangegaan met Zorgverzekeraars Nederland over de onderlinge overleggen tussen zorgverzekeraars. CZ heeft inmiddels een Q & A-pagina op haar website ingericht om antwoord te geven op vragen van fysiotherapeuten.

Door: Redactie Nationale Zorggids