Normal_medicijnen_pillen_medicatie__2_

De medicijntekorten in Nederland hebben mogelijk een andere oorzaak dan tot nu toe aangenomen werd. Als het aan zorgverzekeraar VGZ ligt, komt er een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke exportpraktijken door Nederlandse apothekers die ondanks de tekorten hier gewoon doorverkopen naar het buitenland. Dit melden de Volkskrant, NOS en Telegraaf. 

Volgens Generieke Leveranciers Nederland (GLN) is er een groep van veertig tot honderd apothekers dat planmatig grote voorraden medicijnen inkoopt om vervolgens te exporteren naar het buitenland. “Dan is de groothandel te goeder trouw, maar zijn het de apothekers die planmatig bij verschillende groothandels wegkopen.”

VGZ heeft geen officiële meldingen hierover ontvangen, maar zegt hier en daar iets te hebben opgevangen over het handelen van apothekers. Bijvoorbeeld dat ze de anticonceptiepil verkochten aan Duitse collega’s. Om er zeker van te zijn wat er gebeurt, wil de verzekeraar dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de medicijntekorten in Nederland en de mogelijke exportpraktijken door apothekers. Als het aan VGZ ligt, ondersteund door Patiëntenfederatie Nederland, neemt het ministerie van Volksgezondheid het initiatief hiertoe. 

Door: Redactie Nationale Zorggids