Normal_medicijnen_pillen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft besloten dat de voormalig ziekenhuisbestuurders van de IJsselmeerziekenhuizen hun omstreden Duitse medicijnen alsnog mogen declareren bij de zorgverzekeraars. Door dure geneesmiddelen uit het buitenland te halen, zou het ziekenhuisbestuur de groep ziekenhuizen met een miljoenenverlies hebben opgezadeld dat mede zou hebben geleid tot het faillissement van MC Groep. Dit meldt NU.nl. 

Afgelopen november berichtte Follow the Money over de inkoop van bepaalde kankermedicijnen in Duitsland, terwijl deze niet te declareren zouden zijn bij Nederlandse zorgverzekeraars. De bestuurders zouden hebben geweten dat de medicijnen niet vergoed werden. Bestuurders Loek Winter en Tim Roldaan zouden bovendien belangen hebben bij de Duitse leverancier die de medicijnen aanleverde.

Destijds wilden de bestuurders niet op de aantijgingen ingaan, maar uit een persbericht blijkt dat zij nu ontkennen belangen te hebben bij die leverancier en dat hun medicijninkoop ook niet het voortbestaan van de ziekenhuizen in gevaar bracht. “Door de zorgverzekeraar was 75 procent van de geleverde geneesmiddelen in de afgelopen periode vergoed via reguliere bevoorschotting. Hierdoor liep het ziekenhuis dus geen enkel financieel risico; de geleverde behandelingen waren reeds betaald door de zorgverzekeraars”, aldus Roldaan en Winter. 

Door: Redactie Nationale Zorggids