Normal_hand_medicijnen_pillen_medicatie_hulp

Op verzoek van minister Bruno Bruins voor Medische Zorg hebben neurologen van de landelijke MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en farmaceut Biogen met Zorginstituut Nederland gesproken over de mogelijke vergoeding van Fampyra voor een groep MS-patiënten. De neurologen zullen de komende maanden een nieuw dossier samenstellen dat gericht is op het aantonen van de effectiviteit van het middel bij een duidelijk omschreven groep patiënten. Het Zorginstituut zal op basis van dit dossier een nieuwe beoordeling voorbereiden. Het streven is om binnen zes maanden een uitspraak te hebben. Tot die tijd blijft Fampyra uitgesloten van het basispakket. Dit meldt Zorginstituut Nederland. 

In 2016 is Fampyra voor een tweejarig voorwaardelijk toelatingstraject opgenomen om extra bewijs van effectiviteit te verzamelen. De herbeoordeling in april 2018 heeft echter niet tot opname in het basispakket. Naar oordeel van het Zorginstituut is er nog steeds onvoldoende bewijs voor de effectiviteit van het middel.

Omdat er een groep mensen met MS lijkt te bestaan waarvoor het middel wellicht wel aantoonbaar effectief is, is er de mogelijkheid een nieuw dossier in te dienen voor deze specifieke groep. De MS-werkgroep zal de komende maanden zo’n nieuw dossier samenstellen dat gericht is op het aantonen van effectiviteit. 

Door: redactie Nationale Zorggids