Normal_medicijnen_pillen

Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) steunt de actie #stopdepillenchaos van Patiëntenfederatie Nederland. De vereniging die de beschikbaarheid van nieuwe geneesmiddelen wil bevorderen, maakt zich eveneens grote zorgen over de geneesmiddelentekorten in Nederland. Dit meldt VIG. 

De helft van alle patiënten die met een recept bij de apotheek komt, krijgt het voorgeschreven medicijn niet direct mee. Ze moeten later terugkomen, krijgen een ander medicijn met dezelfde werkzame stof of krijgen in het uiterste geval helemaal geen medicijnen mee, zei de Patiëntenfederatie onlangs. “Dat is natuurlijk een onacceptabele situatie, zeker voor een welvarend land als de onze”, zegt directeur Gerard Schouw van de VIG.

Als het aan hem ligt, gaat zijn organisatie snel met andere betrokken partijen als groothandels, apothekers, fabrikanten, patiëntenorganisaties én de overheid in gesprek over een noodplan dat moet bijdragen aan het oplossen van de tekorten.

Preferentiebeleid zorgverzekeraars

Uit ander onderzoek van Berenschot over de geneesmiddelentekorten blijkt bovendien dat grotendeels het gevolg zijn van het preferentiebeleid dat zorgverzekeraars hanteren. Verzekeraars bepalen namelijk welke variant van hetzelfde geneesmiddel vergoed wordt. Dit is veelal het goedkoopste middel van de ene fabrikant, waardoor andere fabrikanten slechts met kleine voorraden kunnen werken. de VIG denkt dat het wijs om ook hier nog eens goed naar te kijken en waar nodig veranderingen aan te brengen.

Door: Nationale Zorggids