Normal_geld_medicijnen

De afgelopen weken heeft minister Bruins van Medische Zorg een aantal gesprekken gevoerd met Biogen, de fabrikant van het MS-middel Fampyra. Uitkomst is dat Biogen een terugbetalingsregeling opzet waarbinnen patiënten - met terugwerkende kracht - direct een aanzienlijk deel van de aanschafkosten van het geneesmiddel Fampyra via declaratie kunnen terugkrijgen van Biogen. Dat heeft Bruins gisteren laten weten aan de Tweede Kamer, zo meldt Rijksoverheid.

Ongeveer 2.000 patiënten kregen het middel de afgelopen jaren binnen een onderzoek-setting. Binnen dat onderzoek is de effectiviteit van het middel volgens het Zorginstituut nog onvoldoende aangetoond. Met steun van het Zorginstituut bekijken de fabrikant en neurologen op dit moment of er op basis van beschikbare data kan worden bepaald of de pakketwaardigheid voor een nauwkeurig omschreven groep patiënten wel kan worden aangetoond. Dit proces zal naar verwachting ongeveer zes maanden duren.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Bruno Bruins deed vorige maand een beroep op Biogen om het middel in de tussentijd ter beschikking te stellen aan patiënten. De regeling die nu wordt aangeboden is een goed voorbeeld van het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bruno Bruins: “Ik ben Biogen erkentelijk voor hun constructieve opstelling. Door patiënten in de tussentijd financieel te compenseren blijft het middel voor deze groep beschikbaar.”

Terugbetalingsregeling

De terugbetalingsregeling loopt van 1 januari 2019 tot en met de datum van de voorziene pakketuitspraak van het Zorginstituut, en maximaal tot en met 31 augustus 2019. De eigen betaling van patiënten voor een verpakking van vier weken wordt daarmee substantieel teruggebracht. Deze regeling is van toepassing op de groep patiënten die eerder ook in aanmerking kwam voor gratis verstrekking tussen april en december 2018.

Daarnaast heeft Biogen aangeboden dat, alleen als Fampyra na de herbeoordeling door het Zorginstituut wordt opgenomen in het verzekerde pakket, zij op dat moment met terugwerkende kracht ook de resterende eigen betaling aan alle patiënten zal terugbetalen. Patiënten krijgen in dat geval dus de volledige aanschafkosten gedekt, met uitzondering van de btw en de afleverkosten van de apotheek. Patiënten zullen nog deze maand worden geïnformeerd over de uitwerking van de terugbetalingsregeling van Biogen.

Door: Nationale Zorggids