Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

Vasant Narasimhan, ceo van de grote farmaceut Novartis, is niet te spreken over de manier waarop in Nederland wordt omgegaan met de hoge kosten van geneesmiddelen. Volgens de man moet ook de hogere prijs zonder gemopper betaald worden, omdat voor het ontwikkelen van goedgekeurde medicijnen zeer hoge kosten worden gemaakt. Dat Nederland steeds onderhandelt over de prijs, zou volgens de ceo niet goed zijn voor de opstelling van medicijngemeenschap EMA. Dit meldt Skipr.

Minister Bruins van Medische Zorg is stevig aan het onderhandelen over de prijs van verschillende geneesmiddelen. Het gaat om zeer dure medicijnen, die door de hoge prijs nu niet of slechts in enkele gevallen betaald wordt vanuit de basisverzekering. Door deze onderhandelingen kan het middel worden opgenomen in het basispakket en worden de zorgkosten in toom gehouden. Hoewel de meeste mensen te spreken zijn over deze onderhandelingen, is Narasimhan daar juist op tegen.

Hoge prijs gerechtvaardigd

Met de komst van het Europese Medicijnenagentschap (EMA) naar Nederland, zou Nederland zich volgens de man niet zo kritisch moeten opstellen. Dat zou nadelige gevolgen kunnen hebben voor de opstelling van het EMA. Nederland is feller in het onderhandelen van prijzen dan andere landen. Narasimhan benadrukt dat de hoge prijs van medicijnen niet uit de lucht komt vallen. Het ontwikkelen en laten goedkeuren van een geneesmiddel is kostbaar en daarom is de prijs van zo’n middel hoog. Hij vindt de prijs van 92.000 euro voor het middel Lutathera dan ook gerechtvaardigd.

Door: Nationale Zorggids