Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

In het afgelopen overstapseizoen is 8 procent van de verzekerden overgestapt op een andere zorgverzekeraar. Volgens onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van onderzoeksinstituut NIVEL blijkt dat de prijs van de verzekering de belangrijkste reden was om over te stappen op een andere aanbieder. Dit meldt NIVEL.

In maar liefst 29 procent van de gevallen was de prijs doorslaggevend in de overstap naar een andere zorgverzekeraar. Dat is ook gelijk de reden waarom het ieder jaar mogelijk is om de overstap te maken. Het moet zorgverzekeraars stimuleren om hun zorgaanbod zo goed mogelijk te laten passen tegen een zo voordelig mogelijke prijs.

Vooral jongeren stappen over

Ieder jaar stapt een gedeelte van de verzekerden over naar een andere aanbieder. Dit aantal ligt vanaf 2011 tussen de 8 en 11 procent. Jongeren stappen gemiddeld het meeste over. Uit het Consumentenpanel Gezondheidszorg blijkt dat 13 procent van de 18- en 39 jarigen afgelopen seizoen is overgestapt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat deze doelgroep relatief weinig zorgkosten maakt door hun leeftijd. De overstap kan in die gevallen als minder belastend worden ervaren dan bij iemand die veel zorgverleners heeft en per aanbieder moet uitzoeken of diezelfde zorg vergoed wordt in het nieuwe jaar.

Het NIVEL meet vanaf 2005 ieder jaar hoeveel mensen overstappen op een andere zorgverzekeraar. Deze barometer onderzoekt daarbij ook welke beweegredenen de mensen hiervoor hebben.

Door: Nationale Zorggids