Normal_tandarts_tandartsstoel_gebit_mond

De manier waarop VGZ tandartsimplantaten inkoopt, betekent dat er voldoende zorg is voor haar verzekerden. De informatie die patiënten hierover krijgen is over het algemeen goed. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit na meldingen van vertegenwoordigers van tandartsen hierover. De verzekeraar vindt dat de gebruikte implantaten vaak te duur zijn en paste zijn tarieven aan. Daarom hebben dit jaar minder tandarts-implantologen een contract afgesloten met VGZ. Dit meldt NZa. 

Aanbieders vonden dat de zorg voor de patiënt daarmee in gevaar kwam omdat er niet genoeg aanbieders gecontracteerd zouden zijn. Uit het Nza-onderzoek blijkt dat dit niet het geval is en dat deze zorg beschikbaar blijft voor patiënten. Daarmee voldoet de verzekeraar aan zijn zorgplicht.

Informatie over implantaten

Ook onderzocht de NZa meldingen over de informatie die zorgverzekeraars geven over implantaten. “Deze is over het algemeen goed. In enkele gevallen was deze informatie niet juist. Na melding hiervan is de informatie direct aangepast door VGZ en daarmee geen aanleiding voor verdere stappen”, aldus de Zorgautoriteit. Wel onderzoekt het nog een aantal meldingen over het zorginkoopproces, maar de resultaten hiervan volgen pas later dit jaar. 

Door: Nationale Zorggids