Normal_geld_briefgeld_munten

Rechtbank Midden Nederland heeft sinds enkele maanden een proef waarbij een speciale zitting wordt georganiseerd voor mensen met een betalingsachterstand voor hun zorgverzekering. Rechters vonden het zorgwekkend dat deze mensen vaak worden opgezadeld met hoge juridische kosten, wat leidt tot meer betalingsachterstanden en meer juridische procedures. In de speciale zitting is niet alleen de schuldeiser aanwezig, maar ook een schuldhulpverlener en de deurwaarder. Zo kan direct een vonnis volgen en praktische zaken worden afgesproken. Dit meldt Skipr.

Wanneer mensen hun zorgverzekering niet langer kunnen betalen, is er vaak al meer aan de hand. Er zijn bijvoorbeeld andere schulden of problemen in het gezin. Door alleen een deurwaarden het bedrag te laten innen, zouden deze mensen niet voldoende geholpen worden. Rechtbank Midden Nederland hanteert daarom al enkele maanden een speciale zitting voor schuldenaars. Hier wordt niet alleen door de rechter een vonnis uitgesproken, maar kunnen ook direct afspraken worden gemaakt voor een betalingsregeling.

Direct schuldhulpverlening

De aanpak van de rechtbank lijkt te werken, maar is nog niet uitgebreid geanalyseerd. Om als zorgverzekeraar niet afgewezen te worden, moet men komen met een goede onderbouwing voor een vordering. Onnodige kosten worden door de rechters waar mogelijk op afstand gehouden. Dit moet er voor zorgen dat de persoon met de betalingsachterstand niet te maken krijgt met extra juridische kosten. Omdat er ook een schuldhulpverlener van de gemeente aanwezig is bij de zitting, kan direct een traject gestart worden om de schulden van iemand te beperken.

Door: Nationale Zorggids