Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft een onderhandelaarsakkoord bereikt met de fysio-, ergo-, oefen- en huidtherapeuten, logopedisten, diëtisten, patiënten en zorgverzekeraars. Belangrijk onderdeel van de afspraken is een bijdrage van het ministerie van Volksgezondheid van 15 miljoen euro. Dit meldt Rijksoverheid. 

De bestuurlijke afspraken paramedische zorg zijn gemaakt door Minister Bruins, Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), Ergotherapie Nederland (EN), Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF), Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM), Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF), Patiëntenfederatie Nederland (PFN), Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De partijen zetten hiermee in op ‘de juiste zorg op de juiste plek’ voor iedere individuele patiënt.

Belangrijke sector

Minister Bruins: “De paramedische zorgsector is een belangrijke sector binnen de Nederlandse zorg. Dit past ook helemaal bij zorg op de juiste plek, door de juiste behandelaar te kiezen voor iedere individuele patiënt. Als het nodig is kies je voor het ziekenhuis, maar de andere keer kan je ook geholpen zijn met de fysiotherapeut of logopedist”.

Innovatieve zorg

Er worden onder andere afspraken gemaakt om de administratieve lasten terug te dringen, kwaliteit verder te verbeteren, organisatiegraad te versterken, patiënt en zorgverlener dienen samen te gaan beslissen over de passende behandeling en er wordt ingezet op innovatieve zorg door bijvoorbeeld de inzet van een laserbehandeling door een huidtherapeut waarmee operaties in het ziekenhuis kunnen worden verminderd.

Kostenonderzoek

Partijen spreken af gezamenlijk een kostenonderzoek uit te laten voeren en aan de slag te gaan met de uitkomsten daarvan. Voor de uitvoering van de afspraken is in totaal 15 miljoen euro beschikbaar gesteld over een periode van 4 jaar (2019-2022). Alle partijen leggen het onderhandelaarsakkoord nu met een positief advies voor aan hun achterban. De definitieve ondertekening volgt naar verwachting in juli.

Door: Nationale Zorggids